Een ingewikkelde naam die veel vragen oproept. Bij Fysio SpaarndammerHout in Amsterdam hebben we inmiddels jarenlange ervaring met deze therapievorm. Lees hier wat een cranio behandeling voor jou kan betekenen.
Het doel van dit artikel is om je mee te nemen in het verhaal achter deze relatief onbekende therapievorm en te laten zien wat de kracht is van cranio.
Sinds begin jaren negentig wordt cranio sacraal therapie toegepast in Nederland. Helaas weten nog altijd maar weinig mensen van het bestaan af. Collega Tino is al jaren cranio- therapeut en Noémie en ik zien tegenwoordig elke dag mensen voor deze manier van behandelen.
Dagelijks kijken mensen me verbaasd aan en vragen wat deze therapievorm inhoudt; dat is echter niet in één zin uit te leggen.
____________________________________________________________________
Wat is Cranio?
Craniosacraal therapie, ook wel bekend als cranio, is een alternatieve therapievorm. Cranio is lichaamswerk. Hierbij richt de therapeut zich op het zelfherstellend vermogen van je lijf.
Zowel fysieke als emotionele klachten behandelt de craniotherapeut lichaamsgericht. Cranio gebruikt het bindweefselsysteem (de fascia) om blokkades in het lichaam op te sporen en te behandelen. Bindweefsel, een essentieel weefsel voor gezondheid en welzijn, verbindt als een uitgestrekt netwerk alle structuren binnenin jou, van de oppervlakte van je huid tot de diepten van je kern. Je bindweefsel heeft veel functies en kan de oorzaak zijn van je pijn en je klachten.
Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar wederzijds.
Door cranio krijg je inzicht in de oorzaak van je klacht.
Je lijf vertelt het verhaal hierachter. In een cranio behandeling ga je in een dialoog met je lijf en die verteld je exact waar en waardoor je spanning vasthoudt en waardoor klachten persisteren.
Door zachte manuele technieken optimaliseer je met cranio de balans in het bindweefselsysteem en het zenuwstelsel.
Nog te weinig huisartsen en verwijzers zijn op de hoogte van wat het is en wat het voor hun cliënten kan betekenen. Ik zal met deze post proberen bij te dragen een duidelijker beeld en vooral wat de toegevoegde waarde is. Ik neem je mee in het ontstaan van de therapie, wat het voor jou als cliënt kan betekenen en wat de bewezen positieve effecten zijn.
In een notendop: hoe ontstond cranio?
Craniosacraal therapie vindt zijn oorsprong in de osteopathie en werd ontwikkeld door Dr. William Sutherland in de 20e eeuw. Hij ontdekte dat er een subtiele beweging is in de schedelbeenderen, het hersenvocht en het ruggenmerg. Deze beweging, het craniosacrale ritme, speelt een belangrijke rol in het functioneren van het zenuwstelsel en de algemene gezondheid. Door zachte aanraking en specifieke technieken trachtte hij de natuurlijke beweging en balans van het craniosacrale systeem herstellen, wat helend leek te zijn voor diverse klachten en aandoeningen.
De toegevoegde waarde van cranio
Craniosacraal therapie heeft een unieke benadering van het lichaam en een holistische visie op gezondheid. Waar de reguliere geneeskunde zich voornamelijk richt op symptoombestrijding, gaat cranio uit van het zelfhelend vermogen van het lichaam. Door het herstellen van de natuurlijke balans en het vrijmaken van blokkades kan het lichaam zichzelf genezen en optimaliseren. Cranio kan een waardevolle aanvulling zijn op andere behandelingen en kan helpen bij zowel fysieke als emotionele klachten.
Voor volwassenen
Fysieke klachten vinden hun ontstaan in stress en spanning. Stress zorgt ervoor dat je uit balans bent. Een proces dat onbewust en zich letterlijk onderhuids afspeelt. Hoe meer en hoe langer dit duurt; hoe vaster je komt te zitten. Je lichaam geeft je voortdurend signalen dat je voorbij loopt aan jezelf. Door cranio leer je onder andere weer te luisteren naar wat je lichaam je heeft te zeggen. Door de vertrouwensband met je lijf te herstellen krijg je weer vrijheid om te bewegen.
Voor kinderen
Gedrag- en concentratieproblemen kunnen het gevolg zijn van ‘blokkades’ in het lichaam. De oorzaak hiervan is voor ouders vaak lastig te achterhalen. Tijdens de geboorte kunnen er bijvoorbeeld complicaties zijn geweest waardoor er direct, of na verloop van tijd, problemen ontstaan. Dat kan zich uiten in lichamelijke onrust, een vol hoofd en spanning bij het kind en de ouders. Cranio verlicht de spanning, ondersteunt de positieve groei en geeft ruimte aan autonomie van het kind.
Hoe werkt cranio precies?
Craniosacraal therapie werkt met zachte technieken waarbij de therapeut met de handen het craniosacrale ritme voelt en beïnvloedt. De therapeut maakt contact met het craniosacrale systeem door subtiele aanrakingen op de schedel, de wervelkolom en andere delen van het lichaam. Dit stimuleert het zelfherstellend vermogen en bevorderd de balans in het lichaam. Cranio is een holistische benadering, waarbij niet alleen naar de klacht zelf wordt gekeken, maar naar het gehele lichaam en de persoon als geheel.
De craniotherapeut kan vaak met slechts enkele behandelingen gericht op het lichaam je zelfherstellend vermogen stimuleren. Hierdoor worden spanningen in je weefsels sneller losgelaten, waardoor je je beter voelt. Gedurende de behandelingen ontwikkel je steeds meer bewustzijn van je lichaam.
Interoceptie en mindfulness
Een belangrijk begrip binnen de cranio is interoceptie. Het betekent letterlijk 'naar binnen kijken'. Neurowetenschappers tonen aan dat interoceptie de enige manier is om te veranderen wat we voelen, door ons bewust te worden van onze innerlijke ervaring en 'vrienden te worden' met wat er binnenin ons gebeurt.
Interoceptie leidt tot bewustzijn: het besef van onszelf en het bewust zijn van wat ons lichaam ons vertelt. Interoceptie en bewustzijn vormen ook de basis van mindfulness, een techniek die tegenwoordig veel wordt gebruikt binnen de psychologie. Mindfulness is het volledig bewust zijn van je huidige ervaring en kan helpen om onszelf meer te accepteren.
Mindfulness is eigenlijk een bewustzijn met vrije associatie, waarbij we ons bewust worden van wat er in ons lichaam te voelen is. Craniotherapie maakt gebruik van interoceptie en bewustzijn om lichaamsbesef te ontwikkelen, in combinatie met manuele technieken (aanraken). Hierdoor wordt de cliënt zich beter bewust van zijn lichaam en ontstaat er meer acceptatie van alles wat er is (ziekte, ongemak, spanning) en van zichzelf.
Tijdens een behandeling wordt specifiek gevraagd naar sensaties, willekeurige en onwillekeurige bewegingen, temperatuurveranderingen, spanning, beelden en gedachten die daarbij opkomen. De cliënt wordt gestimuleerd om dit alles waar te nemen zonder te oordelen (gerichte mindfulness). Op deze manier ontstaat er voor de cliënt inzicht in en bewustwording van lichamelijke signalen en hun betekenis.
Klachten en aandoeningen geschikt voor cranio
Enkele voorbeelden waar bij cranio sacraal therapie een positief resultaat voor kan bieden;
Migraine en hoofdpijn: Cranio kan helpen bij het verminderen van de frequentie en intensiteit van migraineaanvallen en spanningshoofdpijn.
Rug- en nekklachten: Door het herstellen van de balans en het verminderen van spanning in de spieren en gewrichten, kan cranio verlichting bieden bij rug- en nekklachten.
Stress en spanning: Craniosacraal therapie werkt ontspannend en kan helpen bij het verminderen van stress en spanning in het lichaam.
Emotionele trauma's: Cranio kan een helende werking hebben bij het verwerken van emotionele trauma's en het loslaten van spanningen die hiermee samenhangen.
Slaapproblemen: Door het ontspannende effect kan cranio bijdragen aan een betere nachtrust en het verminderen van slaapproblemen.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden, craniosacraal therapie kan bij nog veel meer klachten een positief effect hebben.
De effecten van cranio: bevestigd door patiënten en wetenschappelijk onderzoek
De effecten van craniosacraal therapie worden niet alleen dagelijks ervaren door patiënten in onze praktijk in Amsterdam, maar worden ook bevestigd door onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Patiënten die cranio ondergaan, rapporteren vaak positieve veranderingen in hun gezondheid en welzijn. Hier zijn enkele van de effecten die worden waargenomen:
Bewustwording van gezondheid: Cranio kan patiënten bewuster maken van hun eigen gezondheid en hen aanzetten tot een gezondere leefstijl.
Gezondere leefstijl: Patiënten die cranio ontvangen, blijken beter in staat te zijn om een gezondere leefstijl aan te houden, zoals gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging.
Verantwoordelijkheid voor eigen gezondheid: Craniosacraal therapie kan patiënten helpen zich verantwoordelijker te voelen voor hun eigen gezondheid en welzijn.
Preventieve werking: Cranio heeft een preventieve werking, wat resulteert in minder klachten, meer levenskracht en een algeheel gevoel van welbevinden.
Deze effectenzijn niet alleen gebaseerd op ervaringen van patiënten, maar worden ook ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Verschillende studies hebben aangetoond dat craniosacraal therapie positieve effecten kan hebben op het zenuwstelsel, het immuunsysteem en de algehele gezondheid.
Chronische pijnklachten waarbij de oorzaak vaak onbekend is, zijn met cranio zeer goed te verhelpen doordat het een ander licht schijnt op de oorzaak.
Veelgestelde vragen over craniosacraal therapie
1. Wat is het verschil tussen craniosacraal therapie en reguliere behandelingen?
Craniosacraal therapie verschilt van reguliere medische behandelingen doordat het zich richt op het herstellen van de balans en het stimuleren van het zelfhelend vermogen van het lichaam. Het is een holistische benadering die het lichaam als geheel behandelt, in plaats van zich alleen op specifieke symptomen te richten.
2. Is craniosacraal therapie geschikt voor iedereen?
Craniosacraal therapie is over het algemeen geschikt voor mensen van alle leeftijden, van baby's tot ouderen. Het kan worden aangepast aan de individuele behoeften en mogelijkheden van elke persoon. Het is echter altijd raadzaam om een gekwalificeerde therapeut te raadplegen om te bepalen of cranio geschikt is voor jouw specifieke situatie.
3. Hoe lang duurt een craniosacraal therapie sessie?
Een craniosacraal therapie sessie duurt meestal ongeveer 60 minuten. De duur kan variëren, afhankelijk van de behoeften en reacties van de persoon. Sommige mensen kunnen baat hebben bij kortere sessies, terwijl anderen meer tijd nodig hebben. Dit kan worden besproken met de therapeut.
4. Is craniosacraal therapie pijnlijk?
Craniosacraal therapie is over het algemeen niet pijnlijk. De therapeut maakt gebruik van zachte, niet-invasieve aanrakingen en technieken. De druk en intensiteit worden aangepast aan de gevoeligheid en comfort van de persoon. Het is belangrijk om open te communiceren met de therapeut en eventuele ongemakken of zorgen te bespreken.
5. Wordt craniosacraal therapie vergoed door zorgverzekeraars?
In Nederland wordt craniosacraal therapie vaak (gedeeltelijk) vergoed door zorgverzekeraars, afhankelijk van de aanvullende verzekering. Behandelingen worden vergoed vanuit je aanvullende pakket voor alternatieve behandelingen.
Conclusie
Craniosacraal therapie, oftewel cranio kan helpen bij diverse klachten. De holistische benadering brengt je inzicht in het ontstaan van je klachten. Door de combinatie van zachte manuele technieken en mindfulness kom je weer in contact met je eigen lijf. Cranio leert je horen wat je lijf je heeft te vertellen en zorgt ervoor dat je andere keuzes gaat maken. Hierdoor vind je zowel letterlijk als figuurlijk je beweginsvrijheid weer terug. Het werkt daarnaast ontspannend en doet een beroep op het zelfherstellend vermogen van je lijf. Als je je herkent in bovenstaande tekst en deze benadering bij jou past, maak dan een afspraak bij één van onze therapeuten.
Comments