top of page

BPPD klachten

Positieduizeligheid is een vorm van draaiduizeligheid die optreedt bij snelle bewegingen van het hoofd, bijvoorbeeld:

- omhoog of achterom kijken
- omdraaien in bed
- vooroverbuigen

Het lijkt dan alsof alles om je heen beweegt en draait. Soms kan het zo heftig zijn dat je ook misselijk wordt of moet overgeven. Gelukkig nemen de klachten na een minuut weer af en gaat een aanval vanzelf weer over.
Oorspronkelijk heet deze vorm van duizeligheid benigne paroxismale positieduizeligheid (BPPD) wat betekent dat de duizeligheid goedaardig is en dat deze aanvalsgewijs optreedt.

Wat is positieduizeligheid, ofwel BPPD?

Fysiotherapie Amsterdam klachten

Wat zijn de oorzaken van BPPD?

Positieduizeligheid heeft te maken met de evenwichtsorganen. Deze bestaan uit drie cirkelvormige buisjes in het binnenoor. In deze buisjes zit vloeistof dat meebeweegt met de bewegingen die je maakt. Er zitten kleine kalkkristallen in deze vloeistof, die bij snelle bewegingen los kunnen laten en op plekken terecht kunnen komen waar ze niet horen. Dit zorgt voor duizeligheid. Hoezo dit gebeurt is niet bekend. 

 

Positieduizeligheid komt vooral voor bij mensen boven de 50, maar kan ook bij jongere mensen optreden. Een BPPD aanval kan vervelend zijn, maar is over het algemeen goed te behandelen. Heb je vaker last van duizeligheid en voel je je daardoor belemmert in het dagelijkse leven, dan is het een goed idee om een afspraak te maken met een geschikte fysiotherapeut.


Behandeling van BPPD door de fysiotherapeut.

Hoe kan de fysiotherapeut helpen bij positieduizeligheid? Vraag bij het maken van een afspraak naar een fysiotherapeut die bekend is met positieduizeligheid.

Bij Fysio SpaarndammerHout is dat Bart Bruinsma.

 

Hij zal een inschatting maken over de aard van de duizeligheid. Met bepaalde testjes kan hij aantonen of er bij jou ‘gruis in de buis’ zit.

 

Tijdens de behandeling zal je fysiotherapeut bepaalde bewegingen maken met je hoofd om de kalkkristallen te verplaatsen.

 

Daarnaast kan hij je tips en advies geven over hoe je zelf met draaiduizeligheid om kunt gaan. Meestal voel je je snel weer beter. 


Heb je wel eens last van BPPD? Maak vandaag nog een afspraak.

bottom of page