top of page

Tinnitusklachten

Tinnitus is een bekend en vervelend probleem: ongeveer 10 tot 15 procent van de volwassenen in Nederland heeft hier last van. Mensen met oorsuizen horen steeds een geluid zonder dat er een bron voor dit geluid aanwezig is buiten het lichaam. Het geluid verschilt per persoon en wordt vaak beschreven als een soort ruis, piep of zoem. Soms kan het ook een lichaamseigen geluid zijn, zoals het kloppen van je hart.

Wat is tinnitus, ofwel oorsuizen?

Fysiotherapie Amsterdam klachten

Wat zijn de oorzaken van tinnitus?

Er zijn verschillende oorzaken van tinnitus bekend. In de hersenen is altijd een bepaalde activiteit, in de vorm van geluid, aanwezig. Deze activiteit is echter in veel gevallen niet hoorbaar aangezien de bewustzijnsdrempel voor deze activiteit niet wordt overschreden. 

 

In sommige gevallen kan deze drempel verlagen of kunnen bepaalde prikkels de drempel overschrijden. Dan kun je het geluid opeens wel horen. Bijvoorbeeld:


  • na een concert of andere situatie waarbij je was blootgesteld aan harde geluiden

  • migraine

  • stress

  • vermoeidheid 

  • pijn en stijfheid in je kaak of nek 

  • gehoorschade

 

Vaak zorgt een combinatie van verschillende factoren voor oorsuizen. Daarom zullen we tijdens de behandeling goed kijken naar de onderliggende oorzaken van je klachten.


Behandeling van tinnitus of oorsuizen door de fysiotherapeut.

Hoe kan de fysiotherapeut helpen bij tinnitus? Bij de behandeling is vooral de oorzaak van het oorsuizen belangrijk. Tijdens het eerste gesprek, de intake, zal de fysiotherapeut je een aantal vragen stellen en een onderzoek uitvoeren. Zo komen we er samen achter waar je klachten vandaan komen. 


Afhankelijk van jouw specifieke situatie zal je fysiotherapeut een behandelplan opstellen. Ontstaat oorsuizen bij jou door kaakklachten of nekklachten? Dan zal de focus van de behandeling liggen op het losmaken en/of versterken van de spieren. Ook in het geval van stress kunnen we je goed behandeln doormiddel van ontspanning. In elk geval krijg je oefeningen en adviezen mee die je ook thuis kunt toepassen. Zo ben je hopelijk snel van je klachten af. 

 

Binnen Fysio SpaarndammerHout kun je met tinnitus terecht bij Bart Bruinsma.

bottom of page