top of page

Whiplash klachten

Whiplash betekent letterlijk zweepslag. Door een plotselinge verstorende gebeurtenis, zoals een ongeval, botsing of val, maken je hoofd en nek een heftige beweging naar voren en achteren. Hierbij kan een verrekking van het zenuwstelsel optreden. In sommige gevallen onstaat zelfs een (tijdelijke) beschadiging van de hersenen.
Je lichaam probeert zichzelf te beschermen en te voorkomen dat verdere heftige bewegingen de zenuwen nog meer zouden kunnen irriteren. Daarom zullen de spieren in je nek en bovenrug verstijven.

Wat is een whiplash?

Fysiotherapie Amsterdam klachten

Welke klachten horen bij een whiplash?

Bij een whiplash is een hersengedeelte overprikkeld, waardoor er ook in de rest van je lichaam overprikkeling onstaat. Je lichaam probeert alles onder controle te houden, je voelt veel spanning door je hele lijf. 

 

Tegelijk kun je last krijgen van diverse klachten, zoals: 


  • nekpijn

  • hoofdpijn

  • pijn die uitstraalt naar de schouders, armen of rug

  • vermoeidheid

  • concentratieproblemen

  • duizeligheid

 

Welke klachten je ervaart bij een whiplash hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld hoe heftig het ongeluk was. De eerste twee of drie maanden na zo’n trauma is de spanning in je lijf ook zinvol en functioneel omdat je lichaam de beschadigde structuren moet herstellen. Maar daarna moet het lichaam ook weer los gaan laten zodat je volledig kan herstellen. 

 

Om te voorkomen dat je je eigen herstelproces belemmert, door bijvoorbeeld je lijf te snel weer te veel te belasten, is het verstandig om je te laten begeleiden door een fysiotherapeut. 


Behandeling van whiplash door de fysiotherapeut.

Hoe kan de fysiotherapeut helpen bij een whiplash? Dit is afhankelijk van jouw specifieke situatie. Tijdens het eerste gesprek, de intake, zal je fysiotherapeut een onderzoek uitvoeren en vragen stellen. Zo kunnen we een behandelplan opstellen dat precies past bij jouw klachten en wensen. 


Bij een whiplash is het doseren van de belasting een belangrijk aspect. Als je te snel te veel van jezelf vraagt, zul je het herstelproces in de weg staan. Middels coaching en oefeningen kunnen we je begeleiden om de juiste balans te creëren tussen werk, privé en sportieve belasting.

 

Daarnaast gebruiken we diverse ontspannings- en ademhalingstechnieken, die voor de nodige rust in je lichaamssysteem zorgen. Zo kun je sneller en effectiever herstellen. 

 

Binnen Fysio SpaarndammerHout kun je met een whiplash bij elke fysiotherapeut uit ons team terecht. Ontspanning en bewustwording zijn bij alle therapeuten belangrijke aspecten binnen de behandeling. Maak vandaag nog een afspraak met onze fysiotherapeuten. 

bottom of page