top of page

Kaak klachten

Bij kaakklachten of andere pijnklachten in en rond de mond hoef je niet altijd gelijk naar de tandarts. Hoewel problemen met de tanden en kiezen de meest voorkomende klachten zijn, kun je met sommige klachten beter geholpen worden door een gespecialiseerde fysiotherapeut.

Wat te doen bij kaakklachten?

Fysiotherapie Amsterdam klachten

De verzamelnaam voor klachten aan het kauwstelsel is Temporomandibulaire dysfunctie (TMD). Denk hierbij aan o.a.: 

 

tandenknarsen

klemmen van de kaak of tanden

pijn in je kauwspieren of kaakgewricht

kaak die niet meer open of dicht gaat 

knappende kaak (knak geluid bij het openen van de mond)

problemen met eten, kauwen of praten

 

Ook andere klachten zoals hoofdpijn, nekpijn, oorpijn of oorsuizen kunnen hun oorzaak hebben in het kaakgebied. Ervaar je één of meerdere van deze klachten? Dan is het een goed idee om contact op te nemen met een geschikte fysiotherapeut. 


Wat zijn de oorzaken van kaakklachten?


Kaakklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Soms kan bijvoorbeeld een ongeluk of trauma klachten rond je kaak veroorzaken. In de meeste gevallen zorgen echter stress of bepaalde gewoontes voor pijnklachten, zoals knarsen of wangkauwen, maar ook overmatig gebruik van kauwgom en andere gewoontes.


Dit soort aangeleerd gedrag is heel persoonlijk, daarom is de juiste aanpak en begeleiding belangrijk. Onze orofaciaal therapeuten zullen samen met jou op zoek gaan naar de onderliggende oorzaken.


Behandeling van kaakklachten door de fysiotherapeut

Hoe kan de fysiotherapeut helpen bij kaakklachten? Tijdens de eerste afspraak (intake) zal je fysiotherapeut vragen stellen en een onderzoek uitvoeren om jouw specifieke situatie in kaart te brengen. Om je klachten goed te kunnen behandelen maken we gebruik van massage en mobilisatietechnieken. Daarnaast besteden we veel aandacht aan de onderliggende oorzaken van je kaakklachten. Je krijgt passende oefeningen en adviezen om bepaalde (eet)gewoontes te veranderen, zoals lipbijten, wangkauwen, knarsen of klemmen.


Binnen onze praktijk hebben we jarenlange ervaring met de behandeling van kaakklachten. Je kunt terecht bij Bart Bruinsma: hij stelt een  persoonlijk behandelplan op zodat je snel van de pijnklachten rond je kaak afkomt. Daarnaast werken we samen met tandartsen, mondhygiënisten en huisartsen en hebben een ruim netwerk.


Ervaar je kaakklachten of andere pijnklachten in en rond je mond? Maak vandaag een afspraak met onze fysiotherapeuten.

bottom of page