top of page

RSI / KANS

KANS staat voor ‘klachten aan de arm, nek en schouder’ en omschrijft alle klachten van de nek tot de hand waarbij een verstoring tussen de belasting en belastbaarheid centraal staat. Dit betekent dat je lichaam de fysieke belasting niet aan kan, waardoor stijfheid of pijnklachten ontstaan. Vroeger werden deze klachten beschreven als een ’repetitive strain injury’ (RSI), klachten of blessures die alleen maar ontstaan door herhaalde bewegingen. Tegenwoordig weten we dat deze benaming niet meer past bij het klachtenbeeld en ook andere factoren klachten kunnen veroorzaken.

Wat zijn RSI of KANS klachten?

Fysiotherapie Amsterdam klachten

Wat zijn de oorzaken van RSI/ KANS?

RSI / KANS klachten ontstaan als de belasting en belastbaarheid niet in balans zijn. Je lichaam is belastbaarder als je sterk bent, een goede conditie hebt en bijvoorbeeld let op gezonde voeding. Dit zijn allemaal factoren die horen bij een gezonde leefstijl in het algemeen. 

 

Factoren die de belastbaarheid van je lichaam verminderen

  • zijn o.a.: 

  • stress

  • slechte slaap

  • verminderde fysieke fitheid 

  • roken 

 

Daarnaast is het ook belangrijk om na te gaan hoe je je lichaam dagelijks belast. Zo zijn naast de repeterende bewegingen ook lang aangehouden bewegingen en houdingen belastend voor het lichaam, zoals lang achter de computer of in de auto zitten. Hierbij zijn ook factoren zoals werkplek, werktevredenheid en samenwerking met collega’s van belang. 

 

Zoals je ziet gaat het vaak om een combinatie van verschillende factoren die voor klachten kunnen zorgen. Daarom zullen we tijdens de behandeling goed kijken naar je leefstijl en diverse mogelijke oorzaken. 


Behandeling van RSI/ KANS door de fysiotherapeut.

Hoe kan de fysiotherapeut helpen bij RSI / KANS? Tijdens de eerste afsprak, de intake, zal de fysiotherapeut vragen stellen en een onderzoek uitvoeren. Zo kunnen we jouw specifieke situatie in kaart brengen.

 

We zullen voornamelijk kijken naar de verschillende onderliggende oorzaken van je klachten, zoals slaap, stress, voeding en beweging. 

 

Vervolgens zullen we een persoonlijk behandelplan opstellen dat perfect wordt afgestemd op jouw situatie. De behandeling kan uit verschillende onderdelen bestaan, zoals massage, oefentherapie of dry needling.

 

Ook krijg je oefeningen mee die je thuis kunt doen, en adviezen om de klachten in de toekomst te voorkomen. 

 

Binnen Fysio SpaarndammerHout kun je met RSI / KANS bij elke fysiotherapeut uit ons team terecht.

 

Heb je last van aanhoudende klachten? Maak vandaag nog een afspraak met onze fysiotherapeuten. 

bottom of page