top of page

Frozen shoulder

Frozen shoulder betekent letterlijk ‘bevroren schouder’. Het gaat om een vervelende aandoening waarbij het schouderkapsel (een bindweefsel structuur die om de schouderbotten heen loopt) ontstoken raakt. Je voelt pijn in je schouder die steeds erger wordt. In de loop van maanden kun je je schouder steeds minder goed bewegen, tot je schouder als het ware ‘bevroren’ raakt.

Wat is een frozen shoulder?

Fysiotherapie Amsterdam Houthavens

De klachten van een frozen shoulder volgen altijd drie fases, het doorlopen van deze fases duurt gemiddeld één tot drie jaar. In de eerste fase (bevriezing) staat pijn op de voorgrond en is het nog niet altijd duidelijk dat we met een frozen shoulder te maken hebben. Het is dus altijd een goed idee om met schouderklachten naar de fysiotherapeut te gaan om te voorkomen dat je klachten erger worden. 

 

In de tweede fase (bevroren) nemen de pijnklachten af, maar wordt je schouder steeds stijver. In de derde fase (ontdooien) nemen de pijnklachten af en verbetert ook de mobilieit van je schouder. Je kunt de dagelijkse activiteiten weer goed oppakken, maar het kan nog wel een tijd duren voordat je bewegingsvrijheid volledig hersteld is. Een deel van de mensen met een frozen shoulder houdt last van een licht pijnlijke of beperkte schouder.


Wat zijn de oorzaken van een frozen shoulder?

Het is nog onduidelijk wat de oorzaak van een frozen shoulder precies is. Meestal ontstaat een frozen shoulder tussen het 40e en 65e levensjaar, iets vaker bij vrouwen dan bij mannen. Ook komt het vaker voor bij mensen met diabetes en schildklierproblemen. 

 

Tijdens het eerste gesprek onderzoekt je fysiotherapeut waar jouw specifieke klachten vandaan komen. Met onze holistische aanpak kijken we verder dan alleen de pijn. Zo houden we ook rekening met stressmanagement, slaap, ontspanning en voeding. Deze factoren kunnen allemaal invloed hebben op het ontstaan van jouw klachten en je herstel.


Behandeling van een frozen shoulder.

Tijdens de eerste afspraak (intake) zal je fysiotherapeut vragen stellen en een onderzoek uitvoeren om jouw specifieke situatie in kaart te brengen. We stellen vervolgens een persoonlijk behandelplan op dat perfect wordt afgestemd op jouw klachten. De oefeningen zijn afhankelijk van de fase van de frozen shoulder. Ook mobiliseren we je nek, bovenrug, schouder en schoudergordel. We hebben de juiste technieken in huis om jouw pijnklachten te verlichten. 


Wat kun je zelf doen bij een frozen shoulder? Ook hier kijken we uiteraard met je mee. Afhankelijk van de fase van je klacht krijg je tips voor de juiste manier van bewegen. Beweging blijft altijd belangrijk, daarom geven we je de juiste oefeningen mee die je thuis kunt doen om de belastbaarheid van je schouder te verhogen.


Fysiotherapie bij een frozen shoulder

Onze praktijk maakt deel uit van het Schouder Netwerk Amsterdam. Dit is een samenwerking van fysiotherapeuten, huisartsen en medisch specialisten in en rond Amsterdam. Door onze gebundelde krachten leveren wij een optimale behandeling van jouw schouderklachten, met óf zonder operatie.

 

Met een frozen shoulder of anderen schouderklachten kun je zowel bij Dorien Schagen als bij Arend Edelenbosch terecht. Maak vandaag nog een afspraak.

bottom of page