top of page

Enkelklachten

Enkelklachten kunnen snel ontstaan en de meeste mensen maken het wel eens mee in hun leven. De meeste enkelblessures ontstaan na een kneuzing of verzwikking. Hierbij worden de banden overrekt, raken ingescheurd of scheuren door.

Vooral bij sporters kunnen de enkelbanden nogal een probleem zijn. Door korte, snelle bewegingen is het risico groter dat je je enkel verzwikt. Ook door trauma, bijvoorbeeld een val, kunnen enkelklachten ontstaan.

Wat zijn de oorzaken van enkelklachten?

Fysiotherapie Amsterdam Houthavens

Wat te doen bij pijn aan de enkel?

Afhankelijk van de ernst van de beschadiging zijn er verschillende dingen die je kunt doen bij een enkelblessure. Als je pijn hebt aan je enkel, dan is het belangrijk dat je rust houdt om te voorkomen dat de pijn en irritatie erger wordt. Tape kan voor extra rust zorgen. 

 

Bij een lichte verzwikking gaat de pijn in je enkel vanzelf weer over. Echter is het belangrijk dat je je enkel (de pijn en zwelling) goed in de gaten houdt. Dit om te voorkomen dat je klachten weer erger worden als je weer meer gaat bewegen.

 

Twijfel je? Dan is het altijd een goed idee om contact op te nemen met je fysiotherapeut. 

 

In sommige gevallen met ernstige beschadiging is een hersteloperatie nodig. In de herstelfase is de coaching door een fysiotherapeut cruciaal: alleen met de juiste begeleiding leer je je enkel weer goed te belasten. Dit heeft invloed op je herstel en het risico dat de blessure nog een keer optreedt.


Behandeling van enkelklachten door de fysiotherapeut.

Bij enkelklachten is het belangrijk dat het gewricht weer went aan de soort belasting die nodig is. Dit is uiteraard afhankelijk van je leefstijl, werkzaamheden en sport.

 

Daarom stellen we altijd een persoonlijk behandelplan op dat perfect wordt afgestemd op jouw situatie. Denk hierbij aan mobilisatie en massage. Zo kunnen we langdurige slepende zwellings- en pijnklachten voorkomen. Daarnaast krijg je diverse oefeningen die je samen met de therapeut kunt uitvoeren, maar ook thuis. 


Uiteraard geven we je ook advies over beweging en gewoontes die mogelijk het herstel belemmeren. Door samen te kijken naar je situatie kunnen we jou zo goed mogelijk behandelen en ervoor zorgen dat de klacht ook daadwerkelijk wegblijft. 


Heb je last van pijn in je enkel? Dan kun je bij elke fysiotherapeut uit ons team terecht. Binnen onze holistische visie kijken we niet alleen naar je klachten, maar ook naar de onderliggende oorzaken en leefstijl. 

bottom of page