top of page
 • Foto van schrijverArend Edelenbosch

Dry Needling, wat is dat?

Bijgewerkt op: 2 jan.

Alles wat je moet weten over Dry Needling. Bij Fysio SpaarndammerHout in Amsterdam hebben we inmiddels jarenlange ervaring met deze therapievorm. Lees hier wat een Dry Needling behandeling voor jou kan betekenen.


Het doel van dit artikel is om je te helpen begrijpen wat dry needling is, hoe het werkt, en waarom het een geweldige optie kan zijn voor het verlichten van verschillende pijnklachten en spiergerelateerde problemen.


Alles over Dry Needling binnen de fysiotherapie

Dry Needling is een methode die gericht is op het verlichten van pijn en het verbeteren van de functie van je spieren. Sinds 2010 zijn we als praktijk al gecertificeerd om deze methode toe te passen en behandelen dagelijks cliënten succesvol met deze snelle behandelwijze.


Het is belangrijk om te benadrukken dat dry needling verschilt van acupunctuur, hoewel beiden gebruikmaken van naalden. Bij dry needling worden dunne naalden rechtstreeks in myofasciale triggerpoints of verkrampte spieren gestoken om ze te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren. Deze triggerpoints zijn vaak de bron van pijn bij schouderpijn, rugpijn, hoofdpijn en kaakklachten of kaakpijn en tal van andere spier- gerelateerde klachten. Klachten kunnen vaak in slechts één of enkele behandelingen verholpen worden en dat maakt dat onze therapeuten hier veelvuldig gebruik van maken.


Lees verder om meer te weten over de achtergrond, de werking en wat de voordelen voor jou kunnen zijn.


 

Hoe werkt Dry Needling?

Wanneer we dry needling toepassen, richten we ons op myofasciale triggerpoints in de spieren. Deze triggerpoints kunnen ontstaan door overbelasting, blessures of (langdurige) stress. Door de naalden in de triggerpoints te plaatsen, veroorzaken we een ontspanningsreactie in de spier. Dit bevordert de doorbloeding en helpt de spier te herstellen. Bovendien stimuleert dry needling het vrijkomen van natuurlijke pijnstillers, zoals endorfine, wat bijdraagt aan het pijnverlichtende effect.Myofasciale triggerpoints?

Myofasciale triggerpoints zijn kleine knopen of knobbeltjes in spieren die gevoelig en pijnlijk aanvoelen wanneer er druk op wordt uitgeoefend. Deze triggerpoints kunnen zich vormen als gevolg van verschillende factoren, zoals overbelasting, verwondingen, stress of slechte houding.


De term "myofasciaal" verwijst naar de spieren (myo) en het fasciale weefsel dat de spieren omgeeft. Fascia is een dicht en taai bindweefsel dat de spieren, botten, organen en andere structuren in het lichaam omhult en ondersteunt. Als gevolg van letsel of overbelasting kunnen deze fasciale weefsels strakker en minder elastisch worden, wat leidt tot de vorming van triggerpoints in de spieren.


Myofasciale triggerpoints kunnen pijn veroorzaken op de plaats waar ze zich bevinden, maar ze kunnen ook pijn op afstand veroorzaken, bekend als uitstralende pijn. Deze uitstralende pijn kan zich verspreiden naar andere delen van het lichaam en soms zelfs verward worden met andere aandoeningen.

De symptomen van myofasciale triggerpoints kunnen variëren, afhankelijk van de locatie en de ernst ervan. Veelvoorkomende symptomen zijn onder meer:

 1. Pijn en gevoeligheid: Ervaar je pijnlijke knobbeltjes in je spieren die pijn doen als je erop drukt? Dan kunnen dit triggerpoints zijn.

 2. Stijfheid: Triggerpoints kunnen leiden tot stijfheid in de spieren, waardoor het moeilijk kan zijn om bepaalde bewegingen te maken.

 3. Beperkte bewegingsbereik: Als gevolg van pijn en stijfheid kunnen de bewegingsmogelijkheden van het aangetaste gebied worden beperkt.

 4. Uitstralende pijn: Zoals eerder vermeld, kunnen triggerpoints pijn veroorzaken die zich verspreidt naar andere delen van het lichaam, wat kan leiden tot verwarring over de oorzaak van de pijn.Hoe is Dry Needling eigenlijk ontstaan?

De term "Dry Needling" werd voor het eerst gebruikt in de jaren 1940 door Janet G. Travell, een Amerikaanse arts en pionier op het gebied van pijnonderzoek. Zij ontdekte dat het toepassen van dunne naalden in triggerpoints in de spieren effectief pijn kon verlichten en de spieren kon ontspannen.


De ontwikkeling van Dry Needling kreeg later meer bekendheid en populariteit dankzij de inspanningen van de Tsjechische arts Karel Lewit en de Amerikaanse fysiotherapeut Dr. Janet Travell. Zij gebruikten Dry Needling als een aanvullende behandelingstechniek om myofasciale triggerpoints te behandelen en zo de symptomen van hun patiënten te verlichten.Voor wie is Dry Needling geschikt?

Dry needling kan gunstig zijn voor een breed scala aan mensen met verschillende aandoeningen. Het is vooral effectief gebleken bij de behandeling van:

 1. Spierpijn en -stijfheid: Als je last hebt van gespannen spieren, kan dry needling verlichting bieden door de spieren te ontspannen.

 2. Sportblessures: Atleten die last hebben van blessures kunnen baat hebben bij dry needling als onderdeel van hun herstelproces.

 3. Chronische pijn: Mensen met langdurige pijnklachten kunnen verlichting vinden door middel van dry needling.

 4. Hoofdpijn en migraine: Dry needling kan helpen bij het verminderen van spanning in de nek en schouders, wat een veelvoorkomende oorzaak is van hoofdpijn en migraine.

 5. Rugpijn: Rugklachten kunnen vaak worden toegeschreven aan spierspanning, en dry needling kan hierbij helpen.

 6. Schouderpijn: We zien zeer positieve effecten bij onze cliënten met schouderklachten, snelle en blijvende resultaten.

Het is belangrijk op te merken dat dry needling niet voor iedereen geschikt is. Daarom raden we altijd aan om een gekwalificeerde professional te raadplegen voordat je besluit om deze behandelmethode te ondergaan.Wat zijn de voordelen?

Dry needling biedt een breed scala aan voordelen, waardoor het een populaire keuze is geworden onder fysiotherapeuten. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn onder andere:


1. Pijnverlichting

Dry needling is zeer effectief gebleken bij het verminderen van pijn. Door triggerpoints in de spieren aan te pakken, kunnen patiënten verlichting ervaren van zowel chronische als acute pijnklachten.


2. Verbeterde Flexibiliteit en Bewegingsbereik

Doordat dry needling de spieren ontspant en de doorbloeding verbetert, kan het leiden tot een grotere flexibiliteit en bewegingsbereik. Dit kan vooral gunstig zijn voor atleten en mensen die last hebben van stijfheid.


3. Versneld Herstel na Blessures

Dry needling kan het herstelproces versnellen na blessures. Het stimuleert het natuurlijke genezingsproces van het lichaam en helpt bij het verminderen van littekenweefsel.


4. Verbetert de Spierfunctie

Door triggerpoints aan te pakken, verbetert dry needling de algehele functie van de spieren. Snel na een behandeling vind er herstel plaats van kracht, controle en uithoudingsvermogen van de aangedane spieren. Verder kan het helpen om blessures in de toekomst te voorkomen.


5. Natuurlijke Behandelmethode

Een ander voordeel van dry needling is dat het een natuurlijke behandelmethode is, zonder het gebruik van medicijnen of chirurgie. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor mensen die op zoek zijn naar niet-invasieve behandelingen.Hoe ziet een Dry Needling behandeling eruit?

Een Dry Needling behandeling begint met een uitgebreid fysiotherapeutisch onderzoek. Onderdeel hiervan is het evalueren van spieren om triggerpoints te identificeren die behandeld moeten worden. Vervolgens zal de therapeut de dunne naalden voorzichtig in de triggerpoints plaatsen. Het inbrengen van de naalden kan een licht ongemak veroorzaken, maar de meeste patiënten ervaren geen ernstige pijn.


Eenmaal geplaatst, wordt er door de naald te bewegen gezocht naar een reactie van de desbetreffende spier in de vorm van een "twitch". Dit is een spinale reflex van de spier, vergelijkbaar met het aanspannen van je bovenbeenspier bij neurologisch onderzoek met een reflexhamer wanneer onder de knieschijf wordt getikt. Na de behandeling kunnen sommige patiënten een lichte stijfheid ervaren, maar dit zou snel moeten verdwijnen.Veiligheid en bijwerkingen

Dry Needling wordt als een veilige behandelmethode beschouwd wanneer uitgevoerd door een goed opgeleide professional. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam, maar milde reacties zoals blauwe plekken, tijdelijke vermoeidheid of stijfheid kunnen voorkomen na de behandeling.Conclusie

Dry needling is een effectieve behandelmethode die verlichting kan bieden voor een breed scala aan pijn- en spiergerelateerde problemen. Met zijn vermogen om triggerpoints aan te pakken en de spierfunctie te verbeteren, is het een populaire keuze geworden bij veel fysiotherapeuten.


Als je overweegt om Dry Needling te proberen, zorg er dan voor dat je een gekwalificeerde professional raadpleegt voor een grondige evaluatie en behandeling. Op die manier kun je profiteren van de vele voordelen die deze therapie te bieden heeft.43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page